marți, 21 octombrie 2008

psihologia nesimtirii,,,

Din ciclul nu fi uimit acum...Foarte spiritual si corect urmatorul articol din Tabu :

Psihologia nesimtirii de pe strada
Nesimtirea in sens psihologic este o trasatura de caracter de tip negativ. In limbajul de zi cu zi, nesimtirea este echivalenta cu lipsa de bun simt, nerusinarea, insensibilitatea.
Trasaturile de caracter nu sunt innascute ci
se formeaza prin invatare, in principal, in primii 7 ani de viata, deci , nesimtitii sunt progeniturile unuia sau ambilor parinti de acelasi calibru. Astazi ne vom ocupa de nesimtititii de pe strada, pentru a-i deosebi de nesimtitii din politica, de la televizor, de la volan sau de la locul de munca (al lor sau al nostru), cu caracteristici pe care le vom aborda, poate, altadata.
NesimtitiI sunt usor de recunoscut si apar precum ciupercile dupa ploaie in orice institutie publica sau privata, in general acolo unde se "sta la rand" sau trebuie respectata o ordine sau un regulament int
erior sau pur si simplu codul bunelor maniere.
Nesimtitul nu are varsta, poate fi pustanul de 15 ani care injura ca sa arate ca si-a rezolvat complexul Oedip, adultul de 40 ani care-si arata muschii vorbelor tocmai pentru ca muschiul barbatiei mai da rateuri sau baba ( mosul) de 70 ani invidioasa pe tinerete.

Dar, cum ar arata un top al nesimtitilor: cine te agaseaza mai mult, nesimtitul tanar sau batran? femeie sau barbat?
Mie personal, mi se pare demna de locul intai, odioasa baba spilcuita, cu sprancenele jumulite si buzele rosii in fo
rma de inimioara care "fura" locul oferit in tramvai unei tinere mame cu un bebelus in brate. Am asistat de multe ori la ofensiva asupra mamicilor cu bebelusi sau copiilor de 3-5 ani somati sa se ridice de pe scaun ca sa stea cate o Lizuca cu cainele Patrocle in brate sau un mos Teaca care-si face cultura generala din Ziarul.
La concurenta cu baba odioasa as pun
e as pune satrarul sau piranda cu fuste care reactioneaza cu mirosuri urate, violenta si popularitate („Du-te...Baga-ti-as...) la cea mai mica critica sau solicitare („nu ma mai impinge”, „inchide-ti geamul” etc)
Sigur, nu sunt usor de suportat nici eunucii de 30- 35 de ani, genul celibatar, cu maxim una-doua prietene la bord, cu un pattern de a fi permanent incornorati sau parasiti, care sofeaza cu viteza intai pe autostrada sexului. Pe acestia ii recunosti pentru ca se baga la rand in
fata ta,in special daca esti femeie, ca o compensare a faptului ca in viata, ocupa frecvent randurile codase. Nu stiu sa-si ceara scuze si apeleaza frecvent la comportamenul de tip pasiv-agresiv ( dupa ce initiaza discordia adopta o atitudine plictisit-nevinovata de tipul :” ai domne termina, n-ai alta treaba, am vazut ca nu vroiai sa comanzi, nu m-am bagat in fata”)
Nesimtitii pustani, fie ca sunt fete sau baieti, mi se par, in unele situatii, mai degraba hilari cu argoul lor pseudo-stiintifico-sexual, iar in alte situatii, mai degraba victime ale adultilor, decat agresori.
Una peste alta, in spatele nesimtirii se poate ascunde:
frica de moarte, frustrarile si refularile d
e-o viata in cazul „babei odioase” ; mecanismul de proiectie a propriei ostilitati in cazul „tiganilor” din exemplul dat ; comportamentul de tip pasiv-agresiv si tulburarile de dinamica sexuala in cazul eunucului; armura de apartenenta la un grup in cazul pustanilor. PS. a nu se generaliza la toate babele sau mosii. la toti tiganii. la toti celibatarii, la toti pustanii
(preluare TABU)

Niciun comentariu: